Melontakeskuksen tarina

KYRKÖSJÄRVEN MELONTAKESKUS ON VALMIS!

Rakentaminen kesti  16 kuukautta, maaliskuusta 2017 elokuuhun 2018. Samaan aikaan suunniteltiin ja pystytettiin Kyrkösjärven vesielämysreitti. Yli 150 eri ihmistä teki runsaat 5000 talkootuntia. Vau.

Melontakeskuksen käytöstä, avaintägeistä ja varausjärjestelmästä saat tietoa hallitukselta.

Rullaa alas niin näet melontakeskuksen bloggaukset!

Bloggaukset

 • Ja sitten juhlittiin – melomalla!

  Ja sitten juhlittiin – melomalla!

  Jo keväällä päätettiin, että lauantaina 25. elokuuta kello 14 pidetään melontakeskuksen avajaiset. Ja niin myös tehtiin, vaikka viimeiseen asti paiskittiin töitä. Pöytäpenkki ja rantapollarit valmistuivat vain pari päivää ennen. Mutta sitten oltiin valmiit ottamaan väki vastaan.


 • Vesielämysreittiä pystyttämässä

  Vesielämysreittiä pystyttämässä

  Kyrkösjärven vesielämysreitin toteutus alkoi toukokuun alussa 2018. Siitä tulikin sitten vähän isompi duuni kuin kuviteltiin, ennen kuin kaikki parikymmentä kylttiä olivat pystyssä elokuun lopussa.


 • Kevätkesän 2018 aurinkoinen loppusuora

  Kevätkesän 2018 aurinkoinen loppusuora

  Sää suosi melontakeskuksen loppusuoraa kevätkesällä 2018. Yhdetkään talkoot eivät jääneet pitämättä sateen tai kylmyyden takia. Toisin oli vuosi aikaisemmin, kun ensimmäinen valu tehtiin kesän alkaessa räntäsateessa. Nyt aurinko säesti tekemisiä huhtikuusta heinäkuuhun.


 • Nimet Kyrkösjärven saarille

  Nimet Kyrkösjärven saarille

  Kyrkösjärvessä on yli 30 saarta ja luotoa, mutta vain yhdellä niistä on nimi. Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) myötämielellä annoimme nimet Kyrkösjärven saarille. Nimiä tarvittiin 20 kilometrin mittaiselle vesielämysreitille, joka pystyttiin kesällä 2018.


 • Tekemisen meininkiä elo-syyskuussa 2017

  Tekemisen meininkiä elo-syyskuussa 2017

  Elokuussa 2017 alkoi tapahtua, kun kahden isoimman vajan runko, katto ja julkisivu edistyivät hetkessä. Talkootyön määrä ylitti syyskuussa 3200 tunnin rajapyykin.


 • Yli sadan kökkijän talkookevät!

  Yli sadan kökkijän talkookevät!

  Kevätkesä 2017 tarjosi melontakeskuksen työmaalla kaikki kelit räntäsateesta rakeisiin ja hytinästä helteeseen. Sekalaisia säitä enemmän mieleen taisi jäädä grilliherkuilta tuoksuva porukalla tekemisen meininki.


 • Juhlista päin kökkimään

  Juhlista päin kökkimään

  Ei ole koskihäjyilyn 26-vuotisessa tarinassa koettu sellaista päivää kuin oli sunnuntai 7. toukokuuta 2017 Kyrkösjärvellä. Pidettiin yli sadan hengen laituribileet, joista siirryttiin saman tien 45 kökkijän parakkitalkoisiin.


 • Laituri kolmessa päivässä

  Laituri kolmessa päivässä

  Maanantaina 13.3.2017 kello 8 Kyrkösjärvi oli autio ja tyhjä. Se odotti melontalaituria. Samaan aikaan luontotalo Käpälikössä melontakeskuksen vastaava työnjohtaja Samuli Halkosaari aloitti kymmenen talkoolaisen opastamisen.


 • Melontakeskuksen synty

  Melontakeskuksen synty

  Jäsenhäjy Esa Mahlamäki tokaisi aivan älyttömän ajatuksen Kyrönjoen KoskiHäjyjen kokouksessa joskus vuonna 2014. Esan mielestä meidän pitäisi rakentaa tukikohta Kyrkösjärvelle ja siirtää toiminnan painopiste Pumppurannasta sinne.


Missio 2017-2018

Kyrkösjärven pohjoisrannalle tulevien vajojen viuhkamainen ryhmä tavoittelee vanhanaikaisten venevajojen tunnelmaa. Suurin vaja varataan seuran omalle kalustolle. Sen itäpuolisessa vajassa ovat melontatarvikkeet ja kuljetustraileri. Kolmannessa vajassa säilytetään lähinnä yleisömelotuksissa käytettävää kalustoa. Läntisimpään vajaan tulee melojien yksityistä kalustoa. Vajojen pinta-ala on yhteensä 157 neliömetriä. Niihin mahtuu noin 60 kajakkia, kanoottia ja SUP-lautaa.

Satakunta metriä uimarannasta kohti itää nousevan melontakeskuksen viereen saa ajaa autolla kalustoa siirtämään sairaalan lahden vierestä. Muuten autot jätetään nykyiselle parkkipaikalle. Melontakeskukseen kaavaillaan sähköistä kulunvalvontaa ja varausjärjestelmää.

Melontakeskus on osa Kyrkösjärven laajempaa elämysliikunta-aluetta, johon kuuluvat uimaranta, vanha huoltorakennus, luontotalo Käpälikkö ja frisbeegolf-rata. Luontotalon edustalle nousee kesällä 2017 suuri grillikota. Lakeuden Elämysliikunta ry suunnittelee melontakeskuksen lähelle myös rantasaunaa. Kyrönjoen KoskiHäjyt toteuttaa 20 kilometrin mittaisen melottavan järviluontopolun osana melontaelämyshanketta. Lakeuden Elämysliikunta ry ja Lakeuden Latu ry ovat Kyrönjoen Koskihäjyjen yhteistyökumppaneita Kyrkösjärven melontaelämyshankkeessa.

Yli 80 neliömetrin kokoinen laituri valmistui jään päälle maaliskuussa 2017. Kaksi ensimmäistä vajaa on tarkoitus rakentaa kesällä 2017 ja kaksi muuta kesällä 2018. Viimeiseksi toteutetaan järviluontopolku.

Kyrkösjärven rantaan valmistuva melontakeskus käsittää lopullisessa suunnitelmassa neljän vajan kokonaisuuden sekä kookkaan, erityisesti melontaan suunnitellun laiturin. Kyrkösjärvi on ihanteellisen kokoinen melontajärvi niin aloittelijalle kuin edistyneemmälle melojalle. Kyrkösjärven erinomaiset taukopaikat on jo valmiiksi varustettu hyvillä rantautumismahdollisuuksilla, joiden myötä valmistuva melontareitistö tarjoaa kattavasti melottavaa ja tutkittavaa.

Tehtyä ja tulevaa

2014

Esa Mahlamäki visioi Kyrönjoen Koskihäjyjen päätukikohtaa Kyrkösjärvelle.


2015

Syksyllä 2015 toimintasuunnitelmaan kirjataan ajatus vajan rakentamisesta Kyrkösjärvelle.

21.12. Paikka melontavajalle löytyy Anssin, Minervan ja Tarmon joulumelonnalla.


2016

4.4. Seinäjoen kaupungin arkkitehdit ehdottavat useamman vajan kokonaisuutta rannalle.

7.4. Lakeuden Elämysliikunnan Hannu Salo yllyttää hakemaan hanketta melontakeskukselle.

26.7. Kyrkösjärven melontakeskuksen rakennussuunnitelmat valmistuvat kaupungintalolla.

31.8. Seinäjoen kaupungin kanssa tehdään 30 vuoden vuokrasopimus alueesta.

3.10. Seinäjoen kaupunginhallitus hyväksyy rantarakentamisen poikkeamisluvan.

11.10. Liiverin hallitus puoltaa Kyrkösjärven melontaelämyshanketta.

21.12. Vajojen rakennuslupa hyväksytään Seinäjoen rakennusvalvonnassa.


2017

1.1. Kolmen vuoden hankeaika alkaa melontakeskuksen valmisteluilla.

8.3. Etelä-Pohjanmaan ely-keskus tekee hankehakemuksen tukipäätöksen 

13.-15.3. Laituri rakennetaan kolmessa päivässä Kyrkösjärven jään päälle

7.5. Melontalaituri vihitään vajatalkoiden aloitustempauksessa.

19.8. Kaikki perustukset valmistuvat ja laiturilla tehdään ensimmäinen melotus.

30.9. Kaksi ensimmäistä melontavajaa otetaan käyttöön lyhtymelonnassa.

31.10. Kahden ensimmäisen melontavajan sisustus valmistuu.


2018

17.4. Sähköinen kulunvalvonta ja varausjärjestelmä toimintaaan

6.5. Greenland Ropes otetaan käyttöön

20.6. Melontakeskus avataan käyttöön

9.7. Kolmas vaja valmistuu

18.7. Neljäs vaja valmistuu

23.8. Melontakeskuksen tontti viimeistellään

25.8. Melontakeskuksen avajaiset

27.8. Kyrkösjärven vesielämysreitti valmistuu